Bier is natuurlijk om te drinken. Maar in NRW kun je ook buiten de kroegen en brouwerijen van de drank genieten - en niet alleen genot en geschiedenis(sen) combineren, maar ook op een heel ontspannen manier nieuwe indrukken opdoen. Onze tips voor speciale bierervaringen nemen je mee op wandelingen met hop en mout, naar hotelkamers met tapkranen en naar plaatsen die je uitnodigen om terug te reizen in de tijd naar het verleden van het brouwen.
Wandelingen met bier onderwegHopgrotten en bar met uitzicht
Op het Biergweg (Bierpad) door het Bergisches Land
In het Bergisches Land draait alles om hop en mout. Het Bierweg (Bierpad), een van de Bergische Streifzüge, loopt over een afstand van ongeveer 13 kilometer van Wiehl-Bielstein door het platteland en biedt inzicht in de geschiedenis van de plaatselijke brouwerij Erzquell en de kunst van het brouwen in het algemeen. Onderweg is er ook koel bier verkrijgbaar: op vijf locaties zijn zogenaamde "hopgrotten" in de grond ingemetseld, die kunnen worden gevuld met flessen Kölsch of alcoholvrije varianten als je ze van tevoren bestelt.
www.bergisches-wanderland.de
Wandelen en genieten op het bierbrouwwonderpad
Over een afstand van zeven kilometer voert het pad langs tien stations, waarvan sommige nieuwsgierige en interessante informatie geven over de brouwerij-industrie, terwijl andere rustpunten met uitzicht zijn. Hoogtepunten zijn onder andere een uitkijkton en een bosbar met uitzicht, waar van mei tot september in het weekend gekoeld bier wordt geschonken zonder dat je van tevoren hoeft te bestellen. Het begin- en eindpunt van de rondwandeling is Meschede-Grevenstein. Het kleine, ietwat slaperige stadje in het Sauerland is de thuisbasis van een beroemd biermerk: de Veltins brouwerij, opgericht in 1824 en een van de tien grootste brouwerijen in Duitsland, wordt vandaag de dag nog steeds door een familie gerund. Door renovatiewerkzaamheden zal het echter pas in 2025 weer mogelijk zijn om de brouwerij te bezoeken.
www.mein-grevenstein.de
Overnachting met bierKamer met biertap, bed in een biervat
Koud, warm, Kölsch
Wie op zoek is naar een geschikte accommodatie na een brouwerijbezoek aan Keulen heeft geluk in Hotel Zur Malzmühle. De enige Kölschbrouwerij die nog bier brouwt in het historische centrum van Keulen biedt een unieke service in het aangrenzende hotel. Hier kunnen hotelgasten in zes kamers hun eigen vers gebrouwen Mühlen Kölsch tappen uit een kraan in de badkamer - koud, warm, Kölsch en uitzicht op de kathedraal inbegrepen.
www.hotelzurmalzmuehle.de
Een bed in een biervat
Bierfans zullen ook de originele accommodatie in Hotel Beverland in Münsterland een droom vinden: Onder de verschillende themakamers is er een waarin de hotelbedden zijn ingebouwd in originele biervaten uit de 19e eeuw. Ze komen uit de Pott's brouwerij in Oelde en waren lange tijd in gebruik.
www.hotel-beverland.de
Een bezoek aan de Middeleeuwen en de moderne tijdTijdreizen met brouwtraditie
Net als de monniken in de Middeleeuwen
Het belang van goed eten en drinken voor lichaam en geest was al duidelijk voor monniken in de Middeleeuwen. De taverne van het klooster Dalheim bij Paderborn maakt deel uit van deze traditie. Dalheimer Klosterbräu wordt in de gewelfde kelder gebrouwen met origineel Dalheimer water, dat de Augustijner kanunniken hiervoor gebruikten. Op verschillende brouwdagen gedurende het jaar wordt het gerstenat volgens het kloosterrecept in de glazen ketels geproduceerd. Het eindproduct kan direct ter plekke in het kloostercafé worden geproefd of in de originele botteling mee naar huis worden genomen.
www.klosterwirtshaus-in-dalheim.de
Proef de geschiedenis in het Brouwerijmuseum Dortmund
De productie en consumptie van bier heeft ook een lange traditie in het Ruhrgebied, die teruggaat tot de Middeleeuwen. De nadruk van het Brouwerijmuseum Dortmund ligt echter op de meer recente geschiedenis van het brouwen. Tentoonstellingen variëren van machines uit de industriële productie tot reclamemiddelen uit de consumentenwereld. In het voormalige machinehuis van de Hansa brouwerij en de aangrenzende productiehal kunnen bezoekers werkstappen in het brouwproces doorgronden en kennismaken met enkele van de belangrijkste biermerken in het Ruhrgebied. Er staan bottel- en flessenwasmachines uit de jaren 1950, maar ook etiketteermachines, reusachtige vaten en kurkmachines.
www.brauereierlebnis-dortmund.de