Tussen het fietspad door het Ruhrgebied en de vakwerkidylle staat een gebouw dat op het eerste gezicht uit de tijd lijkt te zijn gevallen: een omgracht kasteel dat rond 1509 werd gebouwd, in 1647 werd herbouwd en in de jaren 1870 in neorenaissancestijl werd verbouwd. Op het tweede gezicht blijkt Hugenpoet echter heel modern te zijn. Het gebouw in Essen-Kettwig is geen museum, maar een populair luxehotel. Iedereen die hier aankomt, wordt hartelijk ontvangen.
Tijdens een rondleiding over het terrein vallen eerst de stenen portalen en symmetrische gevels op, die meer doen denken aan een Frans plattelandskasteel dan aan het geïndustrialiseerde Ruhrgebied. Maar de eerste indruk is niet bedrieglijk: het complex is een van de weinige overgebleven waterburchten in deze regio dat niet alleen op de monumentenlijst staat, maar ook een levend podium biedt voor het heden.
Waar ooit stallen en opslagruimten waren, verblijven gasten nu in luxueus ingerichte designsuites. Binnen in het hoofdgebouw trekken stucplafonds, marmeren deuren en elegante houten trappen de aandacht. In de restaurants, banketzalen en salons dineren fijnproevers in ruimtes die historische stijlelementen combineren met hedendaagse architecturale kunst. Sinds 1955 wordt het kasteel geëxploiteerd als een statige residentie met een restaurant dat internationale gasten aantrekt, van conferentiegroepen tot bruiloftsgasten.
Tijdens culinaire evenementen zoals wijnproeverijen, champagneproeverijen, thee- of picknickuurtjes kunnen deelnemers zelfs af en toe de eigenaars Maximilian Freiherr von Fürstenberg en zijn vrouw Stephanie ontmoeten. De baronnen von Fürstenberg kochten kasteel Hugenpoet in 1831.
Vakwerkhuizen en de textielindustrie
Reizigers die hier een stop maken, hebben veel mogelijkheden om de tijd door te brengen met spannende ervaringen in de directe omgeving: In het oude stadscentrum van Essen-Kettwig, ook bekend als de tuinstad, komen vakwerkhuizen, arbeiderswoningen, villa's, fabrieksgebouwen en woonwijken samen. Ze getuigen nog steeds van de textielindustrie die hier ooit gevestigd was. Wie de geschiedenis van de stad wil leren kennen, kan niet om het classicistische stadhuis op het marktplein uit 1830 heen, dat aanvankelijk dienst deed als lakenfabriek.
Wandelliefhebbers vinden andere bezienswaardigheden in de grootste wijk van Essen op de Kettwiger Panoramasteig. Op de ongeveer 35 kilometer lange rondwandeling kun je genieten van prachtige uitzichten, edelherten en damherten zien in het wildreservaat of de historische spoorbrug over de Ruhr bewonderen. Wie langer in de metropool Ruhr verblijft, moet ook een bezoek brengen aan het werelderfgoed Zollverein, het Grugapark en het stadscentrum met de kathedraal en het Folkwang Museum. De bedevaartskathedraal Neviges is ook een bezoek waard. Het gebouw, ontworpen door de beroemde architect Gottfried Böhm, ligt in Velbert, maar is met de auto in ongeveer 20 minuten te bereiken.