Meinerzhagen in het Ebbegebergte in Sauerland, © Tourismus NRW e.V.

Sau­er­land


In het land van de 1000 ber­gen

Dat zijn mooie vooruitzichten: vakantiegangers ontdekken in het Sauerland niet alleen prachtige panorama's, maar ook in zomer en winter een enorm aanbod aan activiteiten en plekken ter ontspanning. De Wintersport-Arena Sauerland vormt het grootste skigebied ten noorden van de Alpen en biedt naast talrijke pistes en loipes veel eersteklas wintersportevenementen. Zo staan er regelmatig bobslee-, skeleton- en rodelwereldcups op het programma van de bobsleebaan in Winterberg.

Fietsers op de Preekstoelbrug Luchtfoto , © Tourismus NRW e.V.

Een echt wan­del­pa­ra­dijs

Het Sauerland met zijn 2711 bergen van meer dan 400 meter is ontegenzeggelijk een uitstekende wandelbestemming. Hier bevinden zich niet alleen veel gecertificeerde wandelpaden met mooie uitzichten, het is ook de eerste regio die de Deutscher Wanderverband heeft geclassificeerd als ‘Kwaliteits-wandelregio’. Op langeafstandswandelpaden zoals de Rothaarsteig en de Sauerland-Höhenflug ervaart men de schoonheid van het middelgebergtelandschap op indrukwekkende wijze. Laatstgenoemde loopt met zijn lengte van 250 kilometer bijna volledig over bergtoppen, die een mooi uitzicht op de omringende dalen bieden. Wandelaars kunnen een geschikte accommodatie vinden in de Sauerlandse 'Wandergasthöfe', die zich consequent richten naar de wensen en behoeftes van wandelaars.

Ook fietsers, van de recreatieve fietser tot de fanatieke sporter, vinden hun paradijs in het Sauerland. Een highlight is de SauerlandRadring. Over ongeveer 80 kilometer voert hij via een geasfalteerd spoortraject midden door de regio naar gerestaureerde getuigen van voormalige industrie- en ambachtscultuur, naar kleine musea en zelfs door een 700 meter lange vleermuistunnel. Ten slotte biedt de Bike Arena Sauerland aan wielrenners, mountainbikers, recreatieve fietsers en gelegenheidsfietsers een enorm netwerk aan routes.

Biggesee, Olpe in het Sauerland  , © Tourismus NRW e.V.

Stuw­dam­men en druip­steen­grot­ten

In totaal zijn er 17 stuwdammen in het Sauerland en veel ervan worden als dagrecreatiegebied gebruikt. In de eerste plaats natuurlijk de vijf grote stuwmeren, zoals de indrukwekkende Biggesee met zijn watersportmogelijkheden. Maar ook ver onder het zeeniveau pakt de regio uit met attracties. In de Attagrot in Attendorn, het grootste met elkaar verbonden grottensysteem in Duitsland, zijn gedurende miljoenen jaren enorme formaties van druipsteen ontstaan. Wie meer wil weten, krijgt in en bij de Dechengrot in Iserlohn informatie over de benedenwereld:  hiervoor zorgt een grottenmuseum dat uniek is in Duitsland. Wist u dit al? In grotten heerst het hele jaar een constante temperatuur van 9 graden Celsius – ook in hartje winter.

Hopfen und Malz geben dem Veltins Pils seinen Charakter, © C. & A. Veltins

Van bron­wa­ter uit de ber­gen tot Sau­er­land-bier

Twee biergiganten brouwen hun bieren in het Sauerland te midden van panoramische uitzichten, diepblauwe meren en heuvelachtige landschappen: Warsteiner en Veltins.

Frisse Veltins wordt gebrouwen van mout, hop, gist en het zuiverste bronwater, dat ontspringt in de bergen rond Grevenstein – uiteraard in overeenstemming met de Reinheidswet van 1516. Het begon allemaal met oprichter Clemens Veltins. In 1852 nam hij een kleine plattelandsbrouwerij over in Grevenstein in het Opper-Sauerland, waarmee hij huisgasten en cafés in de omgeving bevoorraadde. De privébrouwerijin Meschede brouwt al sinds 1824. Gratis rondleidingen geven gasten een kijkje in een van de modernste privébrouwerijen in Duitsland en laten ze van dichtbij zien hoe Sauerlands bier wordt gemaakt.

Met de tram door een glazen brouwerij gaat het naar de Warsteiner brouwerij. De ingrediënten voor het bier dat hier wordt gebrouwen zijn hoogwaardige grondstoffen en zacht water uit de eigen Kaiserbron. Tijdens een rondleiding door de brouwerij leren bezoekers in een museum alles over het bedrijf en de merkgeschiedenis van de brouwerij. Een 360-graden all-round theater toont het brouwproces voordat men een trein neemt door de glazen brouwerij, over het terrein en door de productiehallen. De rondleiding eindigt met een vers getapte Warsteiner in de biertuin.

Een keer per jaar is het ballonfestival ook een echte blikvanger in de lucht: ballonpiloten, hun crew en fans van de kleurrijke luchtgevaarten ontmoeten elkaar op het grootste ballonfestival van Duitsland in het Sauerland – de Warsteiner Montgolfiade.

  • Hemer Felsenmeer in het Sauerland, © Tourismus NRW e.V.
    Möhnesee Sauerland Tretboot , © Bjorn Troch The Social Traveler
    Bruchhauser Stenen in Olsberg, © Dominik Ketz, Tourismus NRW e.V.
  • Goldener Pfad Winterberg, © Tourismus NRW e.V.
    Kahler Asten Steig, © Klaus-Peter Kappest, Tourismus Schmallenberger Sauerland
    Schneelandschaft im Sauerland, © Sauerland Tourismus e.V.

Meer in­for­ma­tie

Nu ont­dek­ken!

Wan­de­len, fiet­sen & wel­l­ness

Ont­dek­kin­gen in de re­gio Sau­er­land

Sauerland Höhenflug -  het uitzicht op de bergketen, © Sauerland Höhenflug

Sau­er­land-Höhen­flug

lees meer
Bestwiger Panoramaweg fantastisch mooie uitzichten, © Reinhard Schmidtmann

Best­wi­ger Pa­no­ra­ma­weg

lees meer
Die Usseler Heide ist Teil des Rundwegs, © Sauerland Höhenflug

Ge­o­lo­gi­sche rond lo­pen­de rou­te Dü­ding­hau­sen

lees meer
Erkennungszeichen der Sauerland-Waldroute, © Sauerland-Tourismus e.V.

Sau­er­land-Wal­d­rou­te

lees meer
Gudrun Hagemeister met hond Jule op de top van de Olsberg, © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.

Gud­run Ha­ge­meis­ter - on­der­weg met Kneipp

lees meer
mist bij de Ehmsen trail, © Julian Stratenschulte

Ehm­sen­weg

lees meer
Wandelen op de Olsberger Kneippwanderweg, © Dominik Ketz

Ols­ber­ger Kneip­p­wan­der­weg

lees meer
Op de Briloner Kammweg, © Brilon Wirtschaft und Tourismus GmbH

Brilo­ner Kamm­weg

lees meer
Lennepromenade in Altena, © Dirk Klueppel

Len­ne­rou­te

lees meer

Cul­tuur, win­ke­len & eve­ne­men­ten

Ont­dek­kin­gen in de re­gio Sau­er­land

Lange war Burg Altena eine Ruine. Dann entschied Kaiser Wilhelm II. den Streit: er ließ die Burg im historisierenden Stil wieder aufbauen, © Tourismus NRW e.V.

Burg Al­te­na

lees meer